Følt fornemmelse er…

Gendlin’s begrep Følt Fornemmelse (Felt Sense) ble coinet på sekstitallet for å hjelpe menneskertil å bli oppmerksomme på en følt erfaring vi enda ikke hadde en måte å snakke om i Vestlige samfunn. Han og forskerteamet hans oppdaget at den var en avgjørende ingrediens for at forandring skal kunne skje (i terapi), og i starten beskrev han det som en «indre referent», som var «like utenfor bevisstheten».

Følt Fornemmelse er vag, grumset, uklar, først ordløs og navnløs, og allikevel helt tydelig følt, på en kroppslig måte, hvis vi inviterer den til å forme seg. Den forsvinner så fort vi dømmer, analyserer eller forsøker å gjøre den logisk for tidlig. Hvis vi tar et øyeblikk til å sitte ved siden av den, sammen med den, med åpen, aktiv, ikke-invaderende, ikke-dømmende nysgjerrighet, vil den kunne åpne seg og komme mer tydelig, med overraskende og dypt følt mening.

Beskrivelser av Følt Fornemmelse er ofte metaforiske, poetiske, bildelignende, eller kan komme som en gest, en håndbevegelse eller kroppslig positur, heller enn som klare, allerede kjente merkelapper. «Hodet» eller en lytter, vil ikke nødvendigvis forstå meningen på vanlig måte, men når den som har den Følte Fornemmelsen finner den «rette» beskrivelsen (den lar oss vite om beskrivelsen er rett), så vet vi at den er rett fordi det gir et kroppslig følt, kroppsligmeningsfullt skift, som kalles akkurat det: «Følt Skift» (Felt Shift).

Når det kroppslig Følte Skiftet kommer, vet du det fordi det er overraskende, gir plutselig lettelse, eller et plutselig dypere åndedrag, eller det er som et friskt pust, eller plutselig overraskende ny, kroppslig forståelse eller viten, eller det gir en overraskende indre opplevelse av rom, plass, ro, styrke, eller følelsen av å bli «større» eller «lettere».

For å hjelpe folk til å komme i kontakt med og være sammen med denne kroppslig følte erfaringen, utviklet Gendlin «Focusing», som i dag læres bort over hele verden på forskjellige måter og i forskjellige former, av sertifiserte Focusinglærere slik som jeg selv (Vera R. Fryd Lyngmo).

2 kommentarer Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..