«Focusing med en liten ‘f’ referer til en naturlig menneskelig prosess med å sette fokus på noe. Med stor ‘F’ er Focusing en metode som hjelper en til å utvikle prosessen med å fokusere på indre erfaringer». Peter Afford &Barbara McGavin (2015).
Focusing er ikke, slik navnet kan få en til å tro, en måte å bli mer fokusert på i livet eller på oppgaver (selv om et resultat av Focusing kan være at man faktisk blir mer fokusert på sikt). Dette er grunnen til at jeg noen ganger foretrekker å kalle det Felt Sensing (Følt Fornemming). Jeg velger å bruke det navnet også fordi det også forteller oss at Focusing handler om å føle noe.
«Focusing is the next development after getting in touch with feelings. It concerns a different kind of inward attention to what is at first sensed unclearly. Then it comes into focus and, through (…) specific movements(…), it cahnges in a bodily way» (Gendlin, 1978 p. 9, Gendlin 2003, p. 8)
Et fenomen jeg opplever som veldig vanlig i (den vestlige) verden i dag, er en slags redsel for våre (spesielt såkalt negative) følelser. Én grunn for dette kan kanskje være at vi ikke egentlig lærer måter å føle uten å bli overveldet eller fanget i følelsene våre, men Focusing lærer oss akkurat det! I Focusing, eller Felt Sensing, kommer vi i kontakt med hva og hvordan vi føler (oss), ikke bare uten å bli fanget, overveldet eller å miste oss selv, men også på en måte som lar følelsene gi den mening de faktisk gir:
«Det som er atskilt, ikke følt, forblir det samme. Når det blir følt, endres det. De fleste vet ikke om dette! De tror at ved å ikke tillate følelsen av sine negative væremåter, så gjør de seg selv godt. Tvert imot er det sånn at dette holder disse negativene statisk fast, de samme fra år til år. Noen få øyeblikk ned å føle det i kroppen din, tillater det å endres. Hvis det er noe i deg som er dårlig, sykt eller usunt, la det få puste og være, innvendig. Det er den eneste måten det kan endre seg til den formen det trenger». Eugene T. Gendlin, Focusing (1978)
Focusing oppsto gjennom forskning
Focusing ble oppdaget av Eugene T. Gendlin og hans medarbeidere (1968), som en naturlig menneskelig prosess; nettopp den prosessen som fører til suksess i terapi. Gjennom å forske på hva som er effektivt (altså hva som fører til faktisk endring) i terapi, oppdaget de at klientene som oppnådde det de ønsket var de som vendte oppmerksomheten innover på en spesiell måte. Gendlin «coinet» denne måten å være innovervendt oppmerksom med ordet «Focusing», og bestemte seg for sammen med sine kollegaer å finne måter å lære bort denne prosessen til så mange mennesker som mulig. Han valgte også å kalle dette «noe» som man dermed er oppmerksom på: Felt Sense (Følt Fornemmelse på norsk).
Heldigvis trenger du ikke å gå i terapi for å gjøre Focusing! Det er en «ferdighet» som kan læres, gjenfinnes eller oppdages, og utveksles i gjensidige partnerskap. Partnerskap kan man ha med en hvilken som helst partner som også kjenner prosessen, og som kan denne måten å lytte åpent, nysgjerrig tilstedeværende og ikke-dømmende, og uten å forstyrre prosessen.
«Kroppslig følte erfaringer er alltid uferdige, og fører alltid til videre, neste steg for utvikling hvis vi gir rom for dem i kroppen vår» (Gendlin 2014).
Som du ser er Focusing forskningsbasert og lar deg lytte dypt til deg selv i et partnerskap hvor du ikke mottar råd eller meninger om noe fra Focusingpartneren din, fordi du (kroppen din) er eksperten.
Lyst til å prøve?
Jeg tilbyr kurs og sessions hvor jeg lærer bort denne prosessen, så hvis du er nysgjerrig på å erfare den selv, kontakt meg!
Vil du lese mer?
Alle (eller deler av) Gendlin sine publiserte verk finner du (på engelsk) i Gendlin online Library, og her har du noen om Focusing:
Her er en artikkel om Focusing-Oriented Psychotherapy:
Her er noen filosofiske artikler desom du er interessert:
Her er en artikkel skrevet av Barbara McGavin, oversatt til norsk:
Referanser
Gendlin, E.T. (1978). Focusing. Bantham Books
Gendlin, E.T. (2000). When you feel the body from inside, there is a door. In Jeffrey K. Zeig (Ed.), The evolution of psychotherapy: A meeting of the minds. Phoenix, AZ: The Milton H. Erickson Foundation Press.
Gendlin, E.T. (2003). Focusing. Rider.
Madison, G. (2014) Theory and Practice of Focusing-Oriented Psychotherapy: Beyond the Talking Cure. London: Jessica Kingsley